Yangın Algılama ve Yangın Alarm Sistemleri

Yangın Algılama ve Yangın Alarm Sistemleri Nedir?

Yangın algılama ve yangın alarm sistemleri adından da anlaşılacağı üzere çıkan bir yangının söndürülmesini sağlamak amacı için değil olası bir yangın anında gerekli olan ikazların yapılarak yangın alanının hızlıca boşaltılmasını sağlayan sistemlerdir. Algılama elemanları olan kontrol panelleri, dedektörler, yangın ihbar butonları ve alarm sistemleri sayesinde bu sistemler yangın anında devreye girerek hızlı müdahalenin yapılmasını sağlamaktadır.

Yangın algılama sistemleri ve ihbar sistemleri elektronik güvenlik sistemleri içinde amacının yanı sıra hayati bir koruma sağladığı için oldukça önemli sistemlerdir. Her hangi bir bina da ya da işyerlerinde meydana gelebilecek olan yangınların can kaybına ve mal kaybına sebep olmadan müdahale edilmesi oldukça önemlidir.  Bu sebeple yangın alarm ve algılama sistemlerinin kaliteli malzemeler kullanılarak uzman kişiler tarafından kurulması önemli bir detaydır.

 

Yangın Algılama ve Yangın Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yangın alarm ve algılama sistemlerinin çalışmasına bakacak olursak uyarı sistemleri olası bir yangında, yangın dedektörleri, alev dedektörleri, ısı dedektörleri ve yangın ihbar butonları sayesinde hızlıca tespit ederek en kısa zamanda bağlı oldukları merkezi yangın algılama ve ihbar paneline iletmektedir. Sonrasında ise ilgili birimlere haber verilerek yangına müdahale edilmesini sağlayan ve söndürme sistemlerini belli şekillerde uyararak yangın halinde tehlikeye sebep olabilecek elektrik ve gaz gibi sistemlerin kesilmesini sağlamaktadır.

Genel olarak bu sistemlerin çalışması duman dedektörlerinin dumanı algılaması ya da ısı algılama sensörlerinin ısı artışlarını algılaması ile gerçekleşmektedir. Yangın alarm ve algılama sistemleri olası bir yangın anında algılama yapıp ve gerekli alarm sistemini devreye sokarak tahliye anında zaman kazanılmasını sağlayan sistemlerdir.

Yangın alarm sistemlerinde bir yangın paneli bulunmaktadır. Bu panel dedektörler ve butonlar gibi algılama elemanlarından gelen uyarıları değerlendirerek uyarı elemanları olan sirenler ve flaşörierleri aktif duruma getirerek çalışmaktadır.

 

Yangın Alarm ve Yangın Algılama Sistemleri Kullanım Alanı Nedir?

Yangın algılama ve ihbar sistemleri ikiye ayrılır. Bunlar konvansiyonel yangın alarm sistemleri ve analog adresli alarm sistemleridir. Bu iki sistemin işlevsellik ve ekonomik açıdan kullanım alanları birbirinden farklılık göstermektedir.

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri, belirli olan bir alanda çıkabilecek olası bir yangını anında tespit etmek için kullanılan sistemlerdir. Bu sistemler ufak ya da orta ölçekli işletmelerde tercih edilmektedir. Zon adı verilen bölgesel tespit mantığı ile işleyen konvansiyonel yangın alarm sistemleri zonlara bağlanmış olan Yangın algılama dedektörlerinin sinyalleri ile yangını algılamakta ve ona göre uyarı vermektedir.

Bu sistemler diğer sisteme göre daha basit sistemlerdir ancak ekonomik açıdan daha uygundurlar. Günümüzde de ekonomik olması açısından küçük ve orta işletmelerde daha çok kullanılmaktadır. Konvansiyonel yangın alarm sisteminin tek olumsuz yanı ısı ve hava değişimlerinden kolayca etkilenebildiği için yanlış alarm olasılığı yüksektir.

Analog adresli yangın alarm sistemlerine bakacak olursak bu sistemler noktasal olarak yangın algılaması yapabilen sistemlerdir. Bu özelliği sebebi ile genellikle yüksek ve kompleks yapılarda tercih edilmektedir.

Analog adresli yangın alarm sistemlerinde yer alan her bir dedektör loop(döngü) hattına bağlanmaktadır. (Markadan markaya değişmekle birlikte) Bir loop hattına 128 tane adresli eleman bağlanabilmektedir. Hatlardan çıkan her bir algılayıcı ve kablo sırasıyla ısı, duman ve sıcaklık gibi farklı algılayıcı elemanlarını dolaşarak tek tek kontrol ederek ortam hakkında sürekli rapor sunmaktadır.

Bu sistemler olası yangın ya da arıza durumunda tüm lopların bağlı olduğu kontrol paneline gerekli bildirimleri yaparak uyarıda bulunmaktadır. Adresli yangın alarm sistemleri mekanik sistemlere entegre edilebilen ve geliştirilebilen sistemler olduğu için kompleks yapılarda yoğun olarak tercih edilmektedir.

WhatsApp Destek